Monitoring: mooie samenwerking tussen automotive opleidingen en industrie

Elk bedrijf in elke branche verzamelt data tegenwoordig. De belangstelling om automotive producten te “monitoren” en daarvoor kennis te ontwikkelen groeit. Zaken als cyber security, de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen (denk onder anderen aan mobility as a service of predictive maintenance), maar ook kosten, betrouwbaarheid en veiligheid zijn van groot belang bij monitoring. Bij monitoring gaat het enerzijds om data genereren: welk type data en waarom? Voor verdere ontwikkeling of voor onderhoud? En op welk niveau (component, deelsysteem)? Anderzijds gaat het om data-analyse: welke tools zijn er, aan welke eisen moet een systeem voldoen?

Bedrijven zoeken steeds meer naar jonge HBO-ingenieurs die in staat zijn om te gaan met vaak grote hoeveelheden data om daaruit zinvolle informatie te destilleren.

Op 13 maart vond daarom, op initiatief van ACE, een werksessie plaats met automotive bedrijven en de lectoraten van de hogescholen, er werd onder andere gesproken over remote monitoring. Daarnaast sprak Dennis Fischer van Schaeffler Nederland BV over Predictive maintenance in de industrie en Ion Barosan van de Technische Universiteit Eindhoven vertelde over het gebruik van data en ervaringen met automotive toepassingen.

De deelnemende partnerbedrijven van ACE gingen vervolgens aan de slag om te bekijken waar gezamenlijke kansen voor onderzoek liggen. In groepen werd interactief kennis uitgewisseld en gebundeld. Er blijkt behoefte aan het organiseren van creatieve sessies over oa big data tools, remote sensing en een sessie over GDPR, waarbij externe expertise welkom is. Ook afstudeeropdrachten op het gebied van data-interpretatie is een mooie manier om kennis op te doen.

Anget Mestrom, kennismanager ACE: “‘Het belang van data (‘meten is weten’) bleek evident. Eigenaarschap, slimme combinatie van datatools alsook security zijn thema’s die we verder kunnen exploreren. De waarde van data is zo mogelijk nog hoger dan de winsten van de gehele automotive sector.”

ACE zal in de toekomst meer bijeenkomsten over data en monitoring organiseren. Automotive bedrijven worden van harte uitgenodigd om te participeren.

Geplaatst in Geen categorie, Nieuws

Aanmelden voor ACE nieuwsbrief

* = verplicht veld
Ik ben een: