Automotive engineer wordt mobiliteitsexpert

De toekomst van de auto en de kansen voor de automotive engineer

Er zijn enorme veranderingen op komst met betrekking tot mobiliteit en hoe we ons verplaatsen over 10-15 jaar. Dat betekent dat de automotive engineer een mobiliteitsexpert gaat worden. Vincent Everts, trendwachter, schetst het toekomstbeeld.

Alleen elektrisch en zelfrijdend vervoer

Over tien jaar produceren we alleen maar elektrische auto’s en wil iedereen in een zelfrijdende auto rondrijden. Dit is de voorspelling van Vincent Everts, trendwatcher en van jongsaf aan geïnteresseerdin nieuwe technologie, en de invloed van hiervan op ons leven. Dat heeft consequenties op allerlei gebieden en ook op het beroep van de automotive engineer. “Elektrische auto’s gaan drie keer zolang mee, hebben drie keer zo weinig onderhoud nodig en zijn drie keer goedkoper per kilometer. De aanschafprijs moet alleen naar beneden, maar dat gaat de komende vijf jaar gebeuren.”

Zelfrijdend

Op het moment dat 10% van alle auto’s zelfrijdend is, worden alle andere auto’s waardeloos. Want deze 10% zelfrijdende auto’s nemen binnen de kortste keren 50 procent van alle gereden kilometers voor hun rekening. Zelfrijdende deelauto’s zijn veel goedkoper, je hoeft geen parkeergeld te betalen, ze worden optimaal benut, je kunt erin werken en je staat nooit meer in de file. Dan zou je wel gek zijn om zelf nog een auto te hebben, voorspelt de trendwatcher.

De student van de toekomst

Deze ontwikkelingen hebben grote consequenties voor de automotive engineer. Wat zou Everts de huidige automotive studenten willen adviseren? “Software, heel veel weten over software. En business modellen. Je gaat geen auto’s meer verkopen, maar je verkoopt kilometers, je verkoopt vervoer. Luxe mobiliteit van deur tot deur wordt heel belangrijk, geïntegreerd met het openbaar vervoer.”

“De student van de toekomst zal dus de razendsnelle ontwikkelingen op de voet moeten blijven volgen.”

Dit verhaal is een korte weergave van het interview met Vincent Everts in het boek ‘100 jaar Automotive’, dat de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) binnenkort uitbrengt ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan. In het boek wordt eveneens 25 jaar vooruit geblikt. Het hele artikel vindt u hier, het is geschreven door Susan Bink.

Geplaatst in Nieuws

Aanmelden voor ACE nieuwsbrief

* = verplicht veld
Ik ben een: