RAAK PRO Sustainable Batteries

Fontys Hogescholen voert een RAAK-PRO onderzoek uit om praktische methoden te bepalen voor het beoordelen van de gezondheid en resterende levensduur van gebruikte batterijen. Deze kennis zal waardevolle inzichten opleveren in de (her)bruikbaarheid van batterijen in verschillende duurzame toepassingen. Het hergebruik, tweede leven en recyclen van batterijen draagt bij aan nationale en Europese duurzaamheidsdoelstellingen. Verschillende bedrijven uit de industrie en kennisinstellingen zijn betrokken bij het onderzoek. RAAK-PRO helpt hogescholen met hun profileringsagenda en de ambitie om aan te sluiten bij economische en maatschappelijke ontwikkelingen door een vraag uit de beroepspraktijk centraal te stellen. Het consortium werkt systematisch samen aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en de toepassing daarvan, wat bijdraagt aan de vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs.

In de komende decennia zullen Li-ion batterijen een cruciale rol spelen in de opslag van elektrische energie, vooral in elektrische voertuigen. Deze batterijen verouderen, waardoor het essentieel is om hun gezondheidstoestand te kunnen schatten. Dit bepaalt of een batterij bruikbaar blijft voor de eerste toepassing of beter geschikt is voor een second-life toepassing, waarna uiteindelijk recycling volgt. In gesprekken met bedrijven binnen ons consortium bleek de grote behoefte aan praktische methoden om de gezondheidstoestand en restlevensduur van gebruikte batterijen te bepalen. Ons project richt zich op het doorontwikkelen van rekenmodellen, het bouwen van nieuwe meetopstellingen, en het vaststellen van veilige reparatie- en refurbishmethoden. De economische haalbaarheid van het verlengen van de gebruiksduur van batterijen in zowel eerste als second-life toepassingen wordt tevens onderzocht.

Werkpakketten

Het project is opgedeeld in zes werkpakketten die zich richten op het modelleren en valideren van de gezondheidstoestand van batterijcellen, het ontwerpen van een merk-onafhankelijke meetopstelling, en het ontwikkelen van methoden voor reparatie en refurbishing. Daarnaast worden modellen voor restlevensduur ontwikkeld en gevalideerd, second-life toepassingen en commerciële haalbaarheid onderzocht, en de opgedane kennis gedeeld via halfjaarlijkse bijeenkomsten en workshops.

Voortgang

De werkpakketten zijn inmiddels gestart en de eerste resultaten worden al gedeeld. In september vindt de tweede consortiumbijeenkomst plaats, waarin de werkpakketleiders hun plan van aanpak zullen presenteren en de eerste resultaten zullen delen.

Contactinformatie:

- Desiree Seo, Projectleider RAAK PRO Sustainable Batteries: d.seo@fontys.nl
- Paul Verstegen, Lector Future Automotive: p.verstegen@fontys.nl

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van ACE Mobility (1x per maand)

Er is iets misgegaan, probeer het later opnieuw.
{{ errors.first('firstname') }}
{{ errors.first('email') }}
Thank you
Partners: