Zes parkshuttles van Connexxion dienen als nieuw ontwikkel-leerplatform voor studenten

Foto door RDM

Connexxion heeft zes voertuigen beschikbaar gesteld aan de drie automotive hogescholen (Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogeschool en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Deze voertuigen hebben eerder dienst gedaan op het Rivium bedrijvenpark in Rotterdam. Passagiers waren in de mogelijkheid om met deze volledig automatische shuttles van het Rivium naar Metrostation Kralingse Zoom te reizen en vice versa.

De voertuigen gaan dienen als een ontwikkel-leerplatform waarbij onderzoek en onderwijs binnen de automotive hbo-opleidingen en de automotive sector samen zullen komen, waar uiteindelijk kennisdeling ontstaat. Het doel van dit ontwikkel-leerplatform is om te onderzoeken hoe de bestaande technologie gebruikt kan gaan worden in de transitie naar volledig automatisch vervoer in de openbare ruimte. Voornamelijk derde- en vierdejaars studenten zullen in deze leeromgeving middels projecten met nieuwe technologieën in aanraking komen. Hierdoor zullen zij aan de slag gaan met nieuwe kennis en vaardigheden en daardoor beter voorbereid zijn in de stap naar de arbeidsmarkt.

De voertuigen in Rotterdam zullen getest worden op het terrein van het Rotterdam Mobility Test Centre. Hierbij zullen de automotive studenten zich voornamelijk focussen op Cargo waarbij de verbinding wordt gemaakt met de stadslogistiek en de haven. De voertuigen in Arnhem zullen getest worden op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en vanuit de Fontys Hogeschool zullen de voertuigen ingezet worden op de Automotive Campus in Helmond. Daarnaast kunnen de parkshuttles ingezet worden als life-long-learning mogelijkheid voor o.a. bedrijven die hun werknemers willen bijscholen. Hierdoor ontstaat er op verschillende facetten een samenwerking tussen de hogescholen en de automotive sector die uiteindelijk wordt samengebracht en op zal gaan in specifieke kennisdeling.

ACE zal hierin fungeren als spil in de samenwerking tussen de drie automotive hogescholen en de automotive sector. Voor Connexxion was dit dan ook de voornaamste reden om de voertuigen beschikbaar te stellen.

Wil je meer informatie of ben je op zoek naar samenwerking binnen dit gebied? Neem dan contact op met Constant Staal, regisseur Logistics & Mobility, Hogeschool Rotterdam, RDM Centre of Expertise
c.t.t.m.staal@hr.nl of 06-54 67 46 21