Interview student Pre-master

In september gaat het HBO-TOP programma Automotive Technology weer van start. Na afronding van de pre-master krijg je na je hbo-studie direct toegang tot de TU/e om de Master Automotive Technology te gaan volgen. Echter vraagt dit wel om toewijding en een goede motivatie. Wij spraken met Abdulla Tarshahani, derdejaars student van de opleiding Automotive Engineering aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Abdulla heeft via ACE het HBO-TOP programma succesvol afgerond met als gemiddeld cijfer een 8! Hoe was de omschakeling van hbo-niveau naar wo-niveau voor hem? Waarom koos hij voor deze pre-master en wat is zijn advies aan studenten die deze pre-master willen gaan volgen? Lees het gehele interview met Abdulla hieronder.

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?
Mijn naam is Abdulla Tarshahani, ik ben een derdejaarsstudent aan Fontys Hogescholen in Eindhoven en volg hier de studie Automotive Engineering. Momenteel ben ik bezig met mijn stage bij Altran Engineering, waarbij ik vooral bezig ben met CAD tekenen en sterkte/stijfheid berekenen. Ik hoop eind juni dan ook mijn stage met succes af te ronden.

Waarom heb je gekozen voor deze pre-master?
Al tijdens mijn eerste studiejaar bij Fontys hoorde ik dat het wellicht mogelijk was om in plaats van een minor een pre-master te doen. Dat leek me erg interessant aangezien ik al van meet af aan wist dat ik na mijn hbo-studie verder wil studeren aan de TU/e. Saskia heeft toen tijdens een college meer informatie gegeven over de pre-master. Wat mij erg aantrok was met name de tijdsbesparing. Wanneer je de pre-master met succes afrondt, bespaar je jezelf een jaar de tijd als je na je hbo direct door wil stromen naar de masterstudie Automotive Technology. Daarnaast vond ik het uiteraard ook belangrijk om mijn kennis te vergroten. Sinds ik twee maanden geleden de pre-master heb afgerond, moet ik zeggen dat ik de kennis die ik tijdens de pre-master heb opgedaan, goed kan toepassen tijdens mijn stage en opleiding.

Wat vond je het leukste aan de pre-master?
Ik ben zelf altijd heel erg van het opzoeken van achtergrond informatie. Tijdens de pre-master krijg je eindelijk antwoord op dat soort vragen. De vakken zijn erg uitgebreid en bepaalde onderwerpen worden veel meer uitgediept. Ondanks dat het op wetenschappelijk niveau vrij theoretisch is, worden er aan alle theorievakken ook practicum- en projectopdrachten gekoppeld. Hierdoor wordt de theorie duidelijker en daar leer je dan uiteindelijk erg veel van. Het project wat mij erg aansprak ging over Dynamics & Control of Mechanical Systems. Ik heb hier echt veel geleerd over het ontwerpen van regelaars en het afleiden van beweegvergelijkingen van een systeem. Door middel van MATLAB konden wij het systeem simuleren en visualiseren.

Wat vond je lastig aan de pre-master?
Wanneer je de pre-master gaat volgen moet je van tevoren wel weten dat het veel tijd en concentratie vergt. Vooral bij bepaalde projecten die soms was lastiger kunnen zijn. Het is belangrijk dat je je echt 100% inzet voor de pre-master om deze met succes te kunnen afronden. Bovendien is het goed om te weten dat je nu in een half jaar alle vakken doet, die in het reguliere schakelprogramma verspreid worden over 1 jaar. Dat is vrij pittig.

Kreeg je voldoende begeleiding van docenten?
Het was voor mij in het begin wel heel erg wennen want het verschil qua begeleiding op een hbo is toch wel heel anders. Tijdens je hbo studie zit je met ongeveer 25 studenten in een lokaal waarbij je heel gemakkelijk vragen kunt stellen aan je docent. Tijdens de pre-master zit je met ca. 100 studenten in een college, vragen stellen gaat dan lastiger. Het was daarom erg belangrijk om tijdens de colleges je concentratie erbij te houden en wanneer je er dan nog niet uitkwam, na het college tóch maar in de rij staan om uitleg te vragen aan de professor.

Wat is je advies aan de nieuwe lichting studenten?
Ik zou de studenten graag willen adviseren om vooraf echt alles goed in overweging te nemen. Bij succesvol afronden bespaart het je een jaar maar wanneer je de pre-master niet haalt, kost het je een half jaar. Je dient dan namelijk nog een minor te volgen. En indien je na de studie alsnog een master wilt volgen kost je dit wederom een heel studiejaar. Het is daarom van belang te overwegen of je je een half jaar lang meer dan 100% kunt inzetten voor de pre-master. Je sociale contacten staan dan wel even op een laag pitje maar het is het uiteindelijk dubbel en dwars waard!

Wat zijn je ambities?
Mijn uiteindelijke doel is om na mijn afstuderen aan het hbo, een passende baan te vinden waarbij ik de mogelijkheid heb om tegelijkertijd via de TU/e de Master Automotive Technology te gaan volgen. Uiteindelijk wil ik me daarna weer ergens in gaan specialiseren. Ik weet nog niet precies waarin maar ik ben ervan overtuigd dat ik daar gaandeweg wel achter zal gaan komen.

Wil je meer informatie over het HBO-TOP programma Automotive Technology? Neem dan contact op met Saskia Lavoo via s.lavoo@acemobility.nl.

 

Abdulla Tarshahani