Expertsessie: The Bumpy road towards green mobility

Datum & tijd

12 May 2022
14:30 - 16:00

Voeg toe aan agenda

Locatie

Automotive Campus 30 in Helmond

Bekijk locatie

Aanmelden

Aanmelden

Tegen 2035 dienen alle nieuwe auto's en bestelwagens op de weg in Europa klimaatneutraal te rijden. Hetzelfde doel wordt gesteld voor nieuwe vrachtwagens in 2040. Er zijn al een aantal van dergelijke voertuigen op de markt verschenen die rijden op energie die wordt geleverd door batterijen of brandstofcellen.

Om een volledige verschuiving van fossiele brandstoffen mogelijk te maken, zijn echter verdere ontwikkelingen nodig en de meeste van deze ontwikkelingen zijn gericht op het verder verbeteren van de aandrijflijntechnologie voor auto's.

In deze presentatie worden de basisprincipes van batterij- en brandstofceltechnologie uitgelegd en worden hun sterke en zwakke punten besproken. Er worden illustraties gepresenteerd van technologische roadmaps die deze zwakke punten willen verhelpen. Er wordt uitgelegd hoe de transitie naar fossielvrije transportvoertuigen samenhangt met verschillende andere technologische en maatschappelijke veranderingen. Er worden kritische kanttekeningen geplaatst bij optimistische groeiscenario's die de afgelopen jaren in verschillende verkenningen en visienota's zijn gepresenteerd.

Programma:
14:15 uur   Inloop
14:30 uur   Lezing door Rik Baert
15:30 uur   Discussie o.l.v. Jan Wouters
16:00 uur   Netwerkborrel

Kosten:
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Sprekersinformatie
Rik Baert is lector aan Fontys Hogescholen. Hij is al meer dan 40 jaar betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van automotive aandrijftechnologieën. Hij was eerder (deeltijd) hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven en werkte daarnaast ook bij DAF en bij TNO.

Jan Wouters is blogger en presentator over de toekomst van mobiliteit. De blogs zijn o.a. te vinden op www.wautomotive.nl. Jan heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de elektrische auto en deed eerder ook onderzoek naar de Wankelmotor.