ACE breidt monitoring project uit met RET

Vorig jaar nam ACE deel aan een monitoringproject van de e-Busz dat door e-Traction werd omgebouwd van dieselhybride naar batterij-elektrisch. ACE zet nu de monitoringactiviteiten voort en breidt deze uit in een project met de RET in Rotterdam. Het project zal bestaan ​​uit het monitoren, analyseren en rapporteren van ongeveer 50 geëlektrificeerde stadsbussen en zal starten in september 2020. De monitoring zal worden uitgevoerd op verschillende soorten bussen van verschillende fabrikanten en / of met verschillende soorten aandrijfsystemen, en/of de VDL Citea Electric, de e-Busz en de Van Hool Hydrogen brandstofcel elektrische bus.

ACE gaat verschillende gegevens van de bussen verzamelen, zoals:

  • De gereden kilometers op de verschillende lijnen
  • Energieverbruik van net tot wiel, afhankelijk van rij- en klimaatomstandigheden
  • Batterijgedrag en gezondheid gedurende de seizoenen en in de tijd.

De volgende stap is het verifiëren van de data die van de bussen zelf komen. Met name de data die belangrijk zijn voor het succes van het onderzoek. Een van de vragen is of de brongegevens overeenkomen met de echte gegevens. Dit kan worden onderzocht door de bussen aan boord te monitoren, die kunnen worden vergeleken met de online ViriCiti-gegevens. Zodra de gegevensverzameling is voltooid, kan de uitvoering van de analyses plaatsvinden. De RET vraagt ​​totale vergelijkingsanalyses van de bussen op energieverbruik / efficiëntie, batterijstatus, opladen en elektriciteitskosten.

Betrokken partijen, naast ACE en RET, zijn ViriCiti die de on-board tools levert die nodig zijn om de data op te halen en VDL, e-Traction en Van Hool die technische configuratie-informatie van de bussen verstrekken.

Frank Rieck, hoofd R&D bij ACE: “We zijn erg trots om de samenwerking met die partijen in dit monitoringproject voort te zetten. Ook hebben we een stage geregeld voor een bachelor Automotive student van de Universiteit Rotterdam, die het Professional Monitoring werk gaat managen, waarbij studenten van de Fontys Hogeschool de analyses gaan doen en waarvoor de HAN Universiteit een extra datamanagement tool gaat ontwikkelen. "