Docent loopt stage bij VDL Nedcar

 

Docent Rolof Kuijpers, docent Manufacturing bij de HAN,  heeft van 11 t/m 22 november stage gelopen bij VDL/Nedcar, de fabrikant van de Mini in Born (Limburg. Erg enthousiast is hij over zijn stage én over de mensen bij Nedcar. 

Vol enthousiasme kijkt hij op deze stage terug: “Uitgedaagd door mijn contactpersoon Bert Bruin van VDL/Nedcar, na een aantal eerdere bezoeken in deze mooie fabriek, ben ik op zekere dag hartelijk ontvangen. Ik heb met eigen ogen kunnen zien en meemaken aan de productielijnen hoe elke dag zo’n 2,4 miljoen (sub)assembly’s omgebouwd worden tot ruim 600 auto’s van de merken Mini Cooper en BMW X1.”

Nedcar bouwt praktisch de gehele carrosserie van stalen, voorgevormde platen en onderdelen tot het eindproduct: de body, met ongeveer 1500 lasrobots en manipulatoren. Na deze stap gaat deze body (inclusief) gemonteerde portieren naar de zogenaamde paintshop om de auto’s van juiste coatings en eindkleur te voorzien. Na deze schilderklus komen de body’s in de montageafdelingen en worden de auto’s geheel en al afgemonteerd. Elke auto exact volgens “klantenspecificatie” gebouwd. Elke 80 seconden rolt er uiteindelijk een nieuwe auto van de “lopende band”.

Rolof: “Ik was en ben nog steeds onder de indruk hoe alle zaken georganiseerd zijn bij VDL/Nedcar. Ik heb mij met name verdiept in de logistieke, montage- én kwaliteitsprocessen en hoe een en ander wordt geregeld. Kortom, een ontzettende leerzame en ook leuke ervaring, mede door de collega’s van VDL/Nedcar. Erg gastvrij die mensen daar in het zuiden. Een aanrader voor iedere docent die maar enigszins betrokken is bij dergelijke productieprocessen.”