Fontysstudenten bouwen superzuinige elektrische auto

Een elektrische auto ontwerpen en bouwen die twee keer zo zuinig wordt (60Wh/km bij 100 km/u) als de bestaande elektrische auto. Voor hetzelfde rijbereik is dan een half zo grote batterij nodig. Dat bespaart enorm op de kostprijs. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een aantal vierdejaarsstudenten van Fontys Automotive die de specialisatie Future Powertrain volgen, gaat de uitdaging aan.

Door de lage kostprijs van het voertuig en voldoende rijbereik wil het studententeam elektrisch rijden toegankelijk maken voor een groot publiek. De energie-efficiëntie wordt bereikt met een optimaal aerodynamische vorm. Daarnaast is de auto erg licht, door een volledig nieuw carrosserie-ontwerp. Het wordt een praktische auto met een opvallende verschijning die intensief gebruikt gaat worden. De voetafdruk van de produktie is minder dan de helft dan die van bestaande elektrische auto’s. De produktie van een batterij kost nu namelijk nog evenveel energie als een benzine-auto aan brandstof verbruikt. Het studententeam beoogt de transitie naar een klimaatneutraal Nederland in 2030 te versnellen.

Wij zoeken bedrijven die meedoen

De verwachting is dat in januari 2019 de carrosserie is gebouwd met ophanging en aandrijflijn. Daarop volgend komt dan de aansturing van de aandrijflijn en het bouwen van de body aan bod. Hiervoor zoeken we nog samenwerking met bedrijven.

Voor meer informatie: Alexander Germeau, a.germeau@fontys.nl.