ACE Mobility Student Award

HAN student wint prestigieuze ACE Mobility Student Award voor innovaties in end-of-line testen

Muhammad Khizr Sheikh, automotive student van de hogeschool van Arnhem & Nijmegen, won op 2 juli 2024 de Student Award van het Automotive Center of Expertise (ACE Mobility), welke plaatsvond op de Automotive Campus in Helmond. Zijn afstudeeropdracht voerde hij uit bij Sensata Technologies. Sheikh deed onderzoek naar de verbetering van de bestaande End Of Line-testprocedure die Sensata Technologies hanteert voor het testen van hun producten.

Innovatieve Testaanpak voor Elektrificatie van Zware Voertuigen

Voor de elektrificatie van zware voertuigen voor langeafstandsvervoer heeft Sensata Technologies een nieuwe Power Distribution Unit (PDU) ontwikkeld, die 2200A en 850V aankan. Elk product ondergaat een streng end-of-line testproces om kwaliteit te waarborgen. Vanwege de hoge stromen en bijbehorende veiligheidsrisico's erkende Sensata Technologies de noodzaak voor onderzoek naar de beste testaanpak voor deze PDU.

PDU's gebruiken stroomrails bevestigd aan de behuizing en thermisch geleidende siliconen om warmte naar de koelplaat te geleiden en via koelvloeistof af te voeren. Tijdens zijn onderzoek maakte Sheikh gebruik van een mix van methoden en tests om het beste protocol voor het testen van de stroomdistributie-eenheden te definiëren. "Het onderzoek toont aan dat de PDU veilig kan worden getest bij 2200A gedurende maximaal 60 seconden zonder koeling. Luchtkoeling bleek geen voldoende temperatuurdaling te bieden. De conclusies uit dit onderzoek moeten worden gevalideerd met verdere tests zodra de nieuwste generatie PDU beschikbaar is." aldus Sheikh. Het verkorten van de doorlooptijd bij de productie van stroomdistributie-eenheden voor voertuigelektrificatie is van grote waarde bij Sensata. Hierdoor kan Sensata Technologies sneller meer PDU's aan hun klanten leveren, waardoor de elektrificatie van voertuigen in Europa wordt gestimuleerd.

Toekomstplannen

Sheikh is een gedreven student die na zijn onderzoek zelfs een baan aangeboden kreeg bij Sensata Technologies. "Tijdens mijn studie heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben dan ook erg blij dat ik deze kennis nu kan toepassen in mijn baan als Technical Support Engineer bij Sensata Technologies." Volgend jaar zal Sheikh zijn prijs verzilveren waarmee hij kan genieten van een onvergetelijke ervaring bij een GP Formule 1 in Belgie of Nederland. "Voor mij was de ACE Mobility Student Award als een kers op de taart van het werk dat ik de laatste maanden heb uitgevoerd. Het was de ultieme kans om rechtstreeks te communiceren met mensen uit de automotive industrie en een beter idee te krijgen van wat potentiële werkgevers waarderen van studenten. Mijn tip aan de huidige en toekomstige studenten is: grijp elke kans om te netwerken met de industrie, niet alleen om hun carrière een boost te geven, maar ook om hun perspectief op de auto-industrie te verbreden."

ACE Mobility Student Award 2024

ACE Mobility heeft de Student Award in het leven geroepen om de kennis en innovatie in de automotive bedrijven zichtbaar te maken. Vier genomineerde studenten van Fontys Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen presenteerden hun onderzoek op 2 juli op de Automotive Campus in Helmond aan een driekoppige jury, bestaande uit Monika Hoekstra, Director bij NXTGEN Hightech, Jean Pierre Heijster, Programmamanager Manufacturing & Materials bij RAI Automotive Industry NL, Wim Vossebelt, CEO bij V-Tron, en aan vertegenwoordigers van de automotive industrie en het onderwijs.