Obaydah Alali wint ACE Student Award 2023

Obaydah Alali, Automotive student van Fontys Hogeschool in Eindhoven, won op 4 juli 2023 de Student Award van het Automotive Center of Expertise ACE, welke plaatsvond op de Automotive Campus in Helmond. Zijn afstudeeropdracht voerde hij uit bij EDAG Netherlands BV. Alali deed onderzoek naar de mogelijkheden voor het hergebruik van EV batterijen en kwam aan de hand van de resultaten van zijn onderzoek tot een heus businessmodel dat EDAG zou kunnen gebruiken om samenwerkingen met OEM's aan te gaan op het gebied van hergebruik van lithium-ion batterijen.

Extra leven lithium-ion batterijen

In het onderzoek naar het hergebruik van EV batterijen richtte Alali zich op meerdere aspecten: “In het eerste deel van mijn onderzoek lag de focus vooral op elektrische voertuigen en de verschillende soorten lithium accupakketten. Daarna richtte ik me in het onderzoek op de energieopslagsystemen en heb ik de recycling mogelijkheden en technieken uitvoerig bestudeerd om de impact van uitgefaseerde batterijen beter te kunnen begrijpen. Later heb ik een benchmark onderzoek gedaan en ben ik de literatuur ingedoken om zo meer te leren over ‘second-life’ toepassingen en om meer informatie te krijgen over de eerder gebruikte classificatiemethoden bij bedrijven die hergebruik toepassen.” Alali heeft uiteindelijk een waardevol hergebruikmodel ontwikkeld om het maximale uit lithium-ion batterijen te halen door deze batterijen een extra leven te geven.

Dit onderzoek past dan ook precies in het straatje van EDAG Netherlands BV: “Obaydah heeft middels dit onderzoek een inventarisatie uitgevoerd en concrete vervolgstappen geformuleerd die meewerken in de beeldvorming rondom het hergebruik van batterijen. Dit is voor ons een extra motivatie om een verder vervolg in te zetten in de samenwerking met onze Duitse collega’s die hier ook mee bezig zijn”, aldus Pieter Assies, Managing Director bij EDAG Netherlands BV.

Toekomstplannen

Alali is een gedreven student die de toekomst rooskleurig inziet: “Ik voel me helemaal thuis in de wereld van procesoptimalisatie. Begin september ben ik dan ook voornemens om aan de slag te gaan als Productie Engineer in de motorenfabriek bij DAF”. Ook EDAG is enthousiast over zijn werkmentaliteit en ziet Alali het ver schoppen in de automotive industrie, Assies: “Obaydah is een student waar je er als bedrijf meer van zou willen hebben. Hij is ondernemend en communicatief vaardig maar bovenal heeft hij een ontzettend positieve instelling. Ik weet zeker dat we elkaar in de toekomst nog eens tegen zullen komen!”

ACE Student Award 2023

ACE Mobility heeft de ACE Student Award in het leven geroepen om de kennis en innovatie in de automotive bedrijven zichtbaar te maken. Vijf genomineerde studenten van Fontys Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen presenteerden hun onderzoek op 4 juli op de Automotive Campus in Helmond aan een driekoppige jury, bestaande uit Albie van Buel, Managing Director bij RAI Automotive Industry NL, Loes Aarts, Senior Advisor Freight Transport bij Rijkswaterstaat en Karel van Rooij, Director bij Van den Broek Logistics, en aan vertegenwoordigers van de automotive industrie en het onderwijs. Alali ging er vandoor met de award, die bestaat uit een 3- of 4-daagse Formule 1 reis naar een GP in Europa voor 2 personen (inclusief vlucht, hotel en race).