Op 2 september is in Apeldoorn het nieuwe politie onderwijsjaar officieel geopend. Die eer viel dit jaar ten deel aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Speerpunten tijdens deze opening betroffen de aansluiting van politieonderwijs bij digitale ontwikkelingen en de toenemende instroom van studenten.

Voor deze opening van het onderwijsjaar werden een aantal experiences georganiseerd met als thema: Samenwerking & Verbinding. Onderdeel van deze experiences was een stand waar de opsporing in het brede werkveld van Automotive werd getoond. Eyecatcher van deze stand – die prominent voor de ingang van de Politieacademie stond – was een BMW 7-serie die als onderdeel van een onderzoek door de digitale opsporing van de Koninklijke Marechaussee werd uitgeleend. 

De BMW beschikt over – bij wet verboden – verborgen ruimtes in de achterbank waarmee smokkelwaar vervoerd kan worden. Zie onderstaande link voor een video van deze verborgen ruimtes:

https://www.dumpert.nl/mediabase/7652853/700e135f/marechaussee_vindt_geheim_vlakje.html

Minister Grapperhaus toonde veel belangstelling in het voertuig en de opsporingsmogelijkheden die getoond werden door de docenten van de digitale en forensische opsporing op gebied van Automotive. Moeilijkheid in deze specifieke tak van opsporing is het ontwikkelen van opsporingsmethoden als gevolg van het innovatieve karakter van de Automotive industrie. 

Daarom werd de minister gewezen op de samenwerking met ACE. Er was ook een stagiair en een afstudeerder van HAN Automotive aanwezig. Zij gaan zich richten op specifieke opsporingsmogelijkheden binnen de bestuurder-hulpsystemen, die meer en meer gewoongoed worden in voertuigen.