Eerste hybride docent bij Fontys aan de slag

Tijdens de Kick-Off van de studententeams van Fontys Eindhoven die mee gaan doen aan de Shell Eco Marathon, is ook onze eerste hybride docent vanuit de ACE-partners geïntroduceerd. Hans Beumer, chief designer bij EDAG Netherlands B.V., zal zich naast zijn huidige baan, maar liefst 300 uur beschikbaar stellen om studenten van de Automotive opleiding te gaan begeleiden en enthousiasmeren voor het Automotive vak. Vanuit ACE willen we graag de aansluiting tussen onderwijs en praktijk versterken. Voor Hans Beumer is dát zijn grootste motivatie om de rol van hybride docent te gaan vervullen. “Studeren is vandaag de dag veel uren achter een computerscherm. Het fysieke contact met de werkelijke praktijk ontbreekt. Tegenwoordig gaat alles via het internet. Spontaan een bedrijf binnenstappen om daar wat kennis mee te pikken of om te kijken hoe het er in het bedrijfsleven nu echt aan toe gaat gebeurt te weinig. Dat is dan ook iets wat ik al jaren uitdraag: ‘het onderwijs zou nog meer vervlochten moeten zijn met het bedrijfsleven’.”

Dat is volgens ACE dan ook de gehele essentie van de rol als hybride docent. De hybride docent zal niet meedraaien in een vaste lesstructuur of deel uitmaken van het huidige curriculum. “Je bent eigenlijk een soort gastdocent die vanuit zijn expertise zijn kennis zal overdragen. Naast het begeleiden van studenten heb ik zelf ook nog projecten lopen die mijn aandacht vragen. Het is dan vooral belangrijk om voor een goede afstemming te zorgen.”

“Ik zit al vanaf 1977 in het vakgebied waarbij ik al zoveel heb meegemaakt op verschillende manieren. Het is dan hartstikke mooi om al mijn kennis en manieren van aanpak over te kunnen dragen aan de huidige studenten die de komende jaren het bedrijfsleven zullen ingaan.”, aldus Hans Beumer.