RDW trapt af met training ACE Mobility Professional Program

Op donderdag 28 oktober nam een selecte groep afstudeerders in het kader van het ACE Mobility Professional Program deel aan een training van RDW. Deze training werd verzorgd door Marc de Bruin, senior consultant. RDW is naast registratie en toelating ook verantwoordelijk voor typegoedkeuringen en ontheffingen van voertuigen. Studenten werden tijdens deze training uitgedaagd op de bewustwording van de verantwoordelijkheid die RDW heeft bij het goedkeuren van autonoom rijdende voertuigen en de dilemma’s waar we in de toekomst mee te maken krijgen.

Door praktijkvoorbeelden met NVIDIA hardware werd interactief ingegaan op wat bijvoorbeeld een Tesla ziet en vooral wat niet. Er zitten namelijk begrenzingen aan de neurale netwerken. Voor RDW is het van groot belang om de benodigde informatie te krijgen, door middel van eigen onderzoek, om veiligheid van goedkeuringen te garanderen. Deze informatie is vooralsnog niet beschikbaar vanuit de industrie vanwege begrijpelijke concurrentie belangen.

RDW onderzoekt soms ongevallen in het kader van markttoezicht: immers, het motto van RDW is ‘Iedereen veilig en vertrouwd onderweg’. Software updates zijn van groot belang voor herkenning van objecten, lijnen, verkeersborden en verkeerslichten. Informatie over de software is voor consumenten en RDW lastig te verkrijgen. Dit heeft als gevolg dat een voertuig op een gegeven moment verouderd is door niet werkende software en niet zozeer door slijtage of roest.

De training gaf studenten een breder en dieper inzicht in een onderwerp waar ze als toekomstige Engineer vrijwel zeker rekening mee moeten houden.

“Een heldere en interactieve presentatie van Marc de Bruin. Hij heeft mij versteld doen staan van de werkzaamheden die het RDW allemaal op zich neemt. Het is veel meer dan alleen een typegoedkeurings bedrijf. Sterker nog; het lijkt slechts een belangrijke bijzaak voor ze. Dikke aanrader!”

Boaz van der Hart student Hogeschool Arnhem & Nijmegen